Ετικέτες

, , , ,

Από 4 έως 8 Μαΐου η ελληνική εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος. Η σωστή ενημέρωση και η αυτο-εξέταση του δέρματος έχουν θεμελιώδη σημασία γιά τη διάγνωση του μεμελάνωμαλανώματος.

Το «ABCD», μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε τι πρέπει να προσέχετε:

Α- (asymmetry) Ασυμμετρία -Η ασυμμετρία του σχήματος της βλάβης. Εαν χωρίσουμε την βλάβη με μία γραμμή στην μέση, τα δύο «μισά» τμήματα δεν ταυτίζονται
Β- (border) Περιφέρεια της βλάβης -Τα όρια της βλάβης είναι συχνά υπερυψωμένα, ασαφή, θολωμένα, ή ανώμαλα και η μελάγχρωση εκτείνεται στο περιβάλλον δέρμα.
C- (color) Χρώμα-το χρώμα της βλάβης δεν είναι ομοιόμορφο. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις του μαύρου, του καφέ καθώς και περιοχές λευκής απόχρωσης, γκρι, κόκκινης, ροζ, ή μπλε.
D- (diameter) Διάμετρος -υπάρχει αλλαγή στο μέγεθος της βλάβης, συνήθως αύξηση. Τα μελανώματα είναι συνήθως-αλλά όχι πάντα- μεγαλύτερα από τη γόμα ενός μολυβιού (6 χιλ).

Μην ξεχνατε η διάγνωση γίνεται μονο με βιοψία, για την σωστή αφαίρεσή του απευθυνθείτε σε Πλαστικό χειρουργό ή εξειδικευμένο στη δερματοχειρουργική δερματολόγο! Διαβάστε περισσότερα εδώ!